Øyafestivalen
© Øyafestivalen

Bli inspirert av Øya og Fortum

The Green Rider tar for seg fem områder som kan ha en reell effekt på festivalens miljøregnskap. De er: mer vegetarisk mat, reduksjon av fossile energikilder, mindre bruk av engangsplast, transportløsninger med lavest mulig utslipp, samt å begrense avfall og sørge for at avfallet gjenvinnes.

En festival som leverer på alle disse områdene er Øyafestivalen, som er en av verdens mest miljøvennlige festivaler. Nå kan flere festivaler gjøre som Øya, og levere en mer miljøvennlig opplevelse.

Øyafestivalen
© Øyafestivalen / Steffen Rikenberg

Eksempler på tiltak som gjennomføres på Øyafestivalen:

  • Der mange andre festivaler er avhengige av store, forurensende dieselaggregater for å spre tunge riff og søte harmonier ut over publikum, får Øya ren strøm fra fastnettet.
  • Alle anleggsmaskiner er fossilfrie, og går enten på elektrisitet eller biodrivstoff.
  • Frivillige fra Natur og Ungdom sorterer alt søppel for hånd i femten ulike fraksjoner, som garanterer en materialgjenvinning på nærmere 70 prosent.
  • Over 40 prosent av maten som serveres er vegetarisk. I tillegg er alt er økologisk, og alt serveres på komposterbare tallerkener.
  • Regnponchoer er faset helt ut. I stedet kan publikum låne ordentlige støvler og regnjakker. Selv engangsølglassene er historie: fra i år skal ølkjøpende festivalgjengere levere inn sitt tomme ølglass i baren. Glassene samles, vaskes og brukes igjen på andre festivaler.

Vi har alle et ansvar for å ta bedre vare på moder jord, og sørge for at fremtidige generasjoner arver en verden med rent vann og ren luft for alle. Hos Fortum jobber vi allerede aktivt med å fremskynde skiftet til renere energi, lavere karbonutslipp og en mer bærekraftig bruk av jordas naturressurser. Les mer om dette her: https://www.fortum.no/jointhechange.

Eksempler på hvordan Fortum lar deg ta klima- og miljøvennlig valg:

  • Fortum har bygget Norges største nettverk av ladestasjoner for elbiler, som gjør det enklere å kjøre utslippsfritt
  • I Oslo benytter Fortum spillvarme, altså varme som ellers ville gått til spille, til å varme opp boliger og kontorlokaler. Energi fra blant annet avfallsforbrenning, kloakk og datasentre gir oslofolk en miljøvennlig måte å varme hus og hjem.
  • Ønsker du å sikre deg at all strømmen du kjøper kommer fra en fornybar kilde, så kan du enkelt kjøpe en opprinnelsesgarantert strømavtale fra Fortum
  • Nesten all plasten som sorteres og samles inn i Norge sendes til andre land for behandling. Derfor planlegger Fortum å bygge Norges største gjenvinningsanlegg for plast.
  • Fortum jobber med å bygge ny kraftproduksjonen i Norge så vi kan fase ut fossile brennstoff og kutte klimautslipp.

Vi bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår. Velger du å signere "The Green Rider" vil signaturen din vil bli lagret i 90 dager etter kampanjen er over og vil deretter bli slettet fra våre systemer. Vi går ut fra at det er greit for deg. Les mer om personvern her.