Øyafestivalen
© Øyafestivalen

Bli inspirert av Stig Brenner, Øya og Fortum

The Green Rider tar for seg fem områder som kan ha en reell effekt på festivalens miljøregnskap. De er: mer vegetarisk mat, reduksjon av fossile energikilder, mindre bruk av engangsplast, transportløsninger med lavest mulig utslipp, samt å begrense avfall og sørge for at avfallet gjenvinnes.

The Green Rider gir artister mulighet til å minske sitt klimaavtrykk ved å sette enkle og tydelige krav til konsert- og festivalarrangører, men har også mye å hente på egne utslipp. Når artistene gjør sin del av avtalen, er det også lettere for festivalene og spillestedene å godta kravene om endring fra The Green Rider.

Øyafestivalen
© Øyafestivalen / Steffen Rikenberg

Dette gjør Stig Brenner

Som den første artisten i Norge har Stig fått regnet seg frem til at avtrykket hans fra forrige turne tilsvarte 65 000 kg CO2-ekvivalenter – eller et utslipp tilsvarende 8 ganger rundt jorda med bensinbil. Et avtrykk som er nesten 5 ganger større enn avtrykket til en gjennomsnittsnordmann.

Å slutte turnere er ikke et alternativ, men samtidig er det ikke mulig å fortsette som før. Utregningene viser at flyreiser tilsvarer over halvparten av utslippene, annen reising mellom spillestedene utgjør 15 prosent, mat og engangsflasker er om trent 2,5 prosent av det totale avtrykket. Noe overraskende er det at klær kom frem som den nest-største utslippskilden med hele 20 000 kg CO2; det tilsvarer utslippet til produksjonen av 9 000 hamburgere

Med funnene i sekken har Stig, hans management Nora Collective og Nordens største booking-byrå All Things Live, gått sammen for å prøve en rekke tiltak på den kommende turneen. De skal:

 • Velge økologisk og kortreist mat
 • Designe egne flasker som brukes til vann for artist + alle i crewet
 • Kutte engangsplast
 • Kjøttfri turne, med vegetarmeny til medlemmer av crewet
 • Kjøre mest mulig elektrisk på turneen
 • Ta vekk unødvendige punkter fra rideren: sokker, t-skjorter, ting Stig ikke trenger
 • Ha egen merchandise-presse for å gi gamle klær nytt liv: Publikum tar med egne plagg, merchandise-trykket blir presset på de forskjellige spillestedene.

Ved å gjøre disse tiltakene kan Stig kutte 30 % av utslippene på hans neste turne. Det tilsvarer 60 kvm mer is på Arktis om sommeren, den samme størrelsen som leiligheten hans på Grünerløkka i Oslo.

Dette er utslippene til én artist, men tatt i betrakting at Oslo er en av byene i Europa med den mest aktive livescenen og at det spilles tusenvis av konserter hvert år i Norge kan endringen bli stor. Når artistene gjør sin del av avtalen, er det også lettere for festivalene og spillestedene å godta kravene om endring fra The Green Rider.

Dette gjør Øyafestivalen

En festival som leverer på alle disse områdene er Øyafestivalen, som er en av verdens mest miljøvennlige festivaler. Nå kan flere festivaler gjøre som Øya, og levere en mer miljøvennlig opplevelse.

Eksempler på tiltak:

 • Der mange andre festivaler er avhengige av store, forurensende dieselaggregater for å spre tunge riff og søte harmonier ut over publikum, får Øya ren strøm fra fastnettet.
 • Alle anleggsmaskiner er fossilfrie, og går enten på elektrisitet eller biodrivstoff.
 • Frivillige fra Natur og Ungdom sorterer alt søppel for hånd i femten ulike fraksjoner, som garanterer en materialgjenvinning på nærmere 70 prosent.
 • Over 40 prosent av maten som serveres er vegetarisk. I tillegg er alt er økologisk, og alt serveres på komposterbare tallerkener.
 • Regnponchoer er faset helt ut. I stedet kan publikum låne ordentlige støvler og regnjakker. Selv engangsølglassene er historie: fra i år skal ølkjøpende festivalgjengere levere inn sitt tomme ølglass i baren. Glassene samles, vaskes og brukes igjen på andre festivaler.

Vi har alle et ansvar for å ta bedre vare på moder jord, og sørge for at fremtidige generasjoner arver en verden med rent vann og ren luft for alle. Hos Fortum jobber vi allerede aktivt med å fremskynde skiftet til renere energi, lavere karbonutslipp og en mer bærekraftig bruk av jordas naturressurser. Les mer om dette her: https://www.fortum.no/jointhechange.

Eksempler på hvordan Fortum lar deg ta klima- og miljøvennlig valg:

 • Fortum har bygget Norges største nettverk av ladestasjoner for elbiler, som gjør det enklere å kjøre utslippsfritt
 • I Oslo benytter Fortum spillvarme, altså varme som ellers ville gått til spille, til å varme opp boliger og kontorlokaler. Energi fra blant annet avfallsforbrenning, kloakk og datasentre gir oslofolk en miljøvennlig måte å varme hus og hjem.
 • Ønsker du å sikre deg at all strømmen du kjøper kommer fra en fornybar kilde, så kan du enkelt kjøpe en opprinnelsesgarantert strømavtale fra Fortum
 • Nesten all plasten som sorteres og samles inn i Norge sendes til andre land for behandling. Derfor planlegger Fortum å bygge Norges største gjenvinningsanlegg for plast.
 • Fortum jobber med å bygge ny kraftproduksjonen i Norge så vi kan fase ut fossile brennstoff og kutte klimautslipp.

Vi bruker informasjonskapsler for å analysere trafikken vår. Velger du å signere "The Green Rider" vil signaturen din vil bli lagret i 90 dager etter kampanjen er over og vil deretter bli slettet fra våre systemer. Vi går ut fra at det er greit for deg. Les mer om personvern her.